Cuma neden kutsaldır niçin kutlanır?
1. Cuma Günü, Müslümanların Bayram Günüdür
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Cuma gününü “haftalık bayram” olarak nitelendirmiştir. Hadis-i şeriflerde Cuma günü için şu ifadeler yer alır:
“Güneşin doğduğu en hayırlı gün Cuma günüdür. Adem (a.s.) o gün yaratıldı, o gün cennete konuldu ve o gün cennetten çıkarıldı.” (Müslim, Cum’a, 18)
2. Cuma Namazı Farz Kılınmıştır
Cuma günü Müslüman erkekler için Cuma namazı kılmak farzdır. Kur’an-ı Kerim’de bu konuda şöyle buyrulmuştur:
“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma Suresi, 9)
3. Duaların Kabul Edildiği Özel Bir Saattir
Hadislerde, Cuma günü içinde bir zaman dilimi olduğu ve bu zamanda yapılan duaların kabul edileceği bildirilmiştir:
“Cuma gününde öyle bir saat vardır ki, Allah’tan bir şey dileyen Müslüman kul, muhakkak ki ona nail olur.” (Buhârî, Deavât, 61)
4. Cehennem Ateşinin Yakılmadığı Gün
Bir başka hadise göre, Cuma günü cehennem ateşi yakılmaz ve azap hafifletilir. Bu da günün rahmet ve mağfiret günü olduğuna işaret eder.
5. Günahların Bağışlanmasına Vesiledir
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Kim güzelce abdest alır, sonra Cuma namazına gelirse, iki Cuma arasındaki küçük günahları bağışlanır.” (Müslim, Tahâret, 16)
Cuma günü, İslam’da özel bir yere sahip olduğu için kutlanır. Bu gün, birlik ve beraberliğin arttığı, camilerde cemaatle namaz kılınan, duaların kabul edildiği, günahların affedildiği ve Müslümanlar için manevi bir bayram olarak görülen bir gündür.